Wat is een kaakholteontsteking?

Ik heb een kaakholteontsteking. Wat nu?
Achter ons gezicht gaan allerlei holtes schuil. Deze zogenaamde bijholtes helpen onder andere het lichaam de lucht, die we via de neus inademen, op lichaamstemperatuur te brengen en, in combinatie met de neushaartjes, te reinigen vooraleer ze in onze longen verdwijnt.

Wat is een kaakholteontsteking?
De holtes naast de neus noemen we de kaakholtes. Raken deze verstopt, doordat de slijmbeurzen geïrriteerd raken en opzwellen, dan hebben de bacteriën een feest, want ze worden niet opgeruimd en kunnen zich dus snel vermenigvuldigen. Zo kan een ontsteking ontstaan. De irritatie kan ook het gevolg zijn van een tandwortel die ontstoken is. Mocht een van deze zaken tot een kaakholteontsteking leiden, dan merk je dat aan de volgende symptomen.
1. Je hoofd tolt een beetje als je voorover buigt.
2. Je merkt dat de ruimte naast jouw neus opgezwollen is.
3. Je scheidt, via de keel en/of neus, groene vloeistof af bij het snuiten van de neus of na het hoesten. Hoe donkerder de snot, hoe ernstiger het kan zijn. Bij lichtgroen is er nog niet veel aan de hand.
4. Je hebt lichte koorts.
5. Je kunt niet door de neus ademen, aangezien die verstopt is en druk je op de wangen dan voel je een lichte pijn.
Overigens kunnen deze of gelijksoortige symptomen ook samenhangen met een verkoudheid. Is het een kaakholteontsteking dan is het verstandig wat te rusten. In principe gaat ze binnen een paar dagen weer over. Behalve natuurlijk als het door een ontstoken tandwortel is ontstaan. Dan is het zaak snel een tandarts op te zoeken. Tegen pijn wordt over het algemeen een paracetamol aanbevolen. Op zich is een kaakholteontsteking niets om zich echt zorgen te maken of om de dokter te bezoeken.

2 gedachten aan “Wat is een kaakholteontsteking?”

  1. Boven mijn linkeroog en mijn linkerkaak voel ik een soort druk. is het mogelijk dat ik een kaakholte ontsteking heb?

    1. Ja dat zou best wel eens kunnen. Maar weest erust, dat is prima te genezen als je rust neemt want over het algemeen geneest het namelijk vanzelf.

Reacties zijn gesloten.